20 Şubat 2015 Cuma

Alzheimer Doğal Tedavi


Özellikle ileri yaş grubundaki kişilerde yaygın bir biçimde görülen bir hastalık olan bunama (tıp dilindeki ismiyle demans)  kendisini unutkanlık, idrak kabiliyeti bozuklukları ve hafıza kaybı gibi bir takım belirtiler ile gösteren bir hastalıktır. Gerçi bu semptomlar büyük oranda yaşlılık dönemi depresyon sorunlarında da görülebilen belirtiler olmasına rağmen bunamadaki unutkanlık psikolojik değil, fizyolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bunamanın beyin fonksiyonlarının değişik bir takım nedenlerle tam olarak yerine getirilememesi nedeniyle oluştuğu uzmanlarca belirtilmektedir. Burada önemli olan nokta unutkanlık ile bunama arasındaki farkın ortaya konulmasıdır. Yukarıda da söylediğimiz gibi unutkanlık nedenleri arasında psikolojik etkenler etkili olduğu kadar beyin tümörü, sara türü nörolojik bir takım rahatsızlıklar da ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca ilerleyen yaşla birlikte vücutta eksikliği daha fazla hissedilmeye başlayan sodyum, B vitamini, tiroit hormonueksiklikleri de unutkanlığın nedenleri arasındadır. Ancak enteresan olan bir nokta var ki unutlanlığa iyi gelen bitkiler ile bunamaya iyi gelen bitkiler ve yiyecekler neredeyse aynı özelliklere sahip ve benzer besin gruplarına bağlı gıdalar olarak dikkat çekmektedir.

Bunamaya Bitkisel Çözümler-Alzheimere İyi Gelen Besinler Yiyecekler


Elma

Elmadaki antioksidanlar, beyin damarlarını daraltan ve bunamaya neden olan serbest radikalleri yok eder. Günde ortalama bir ya da iki adet elma yiyen kişilerde bunamaya karşı direnç artar ve hafıza güçlenir.

Omega 3 bakımından zengin yiyecekler

Omega 3 doymamış yağ asitleri beyini besleyen ve hafızayı güçlendiren bir bileşiktir. Somon, ton, sardalya balıkları omega 3 ve omega 6 bakımından son derece zengin olan hayvansal besinler olup balık tüketimi haftada ortalama 2 kez olmalıdır. Ayrıca Omega 3 bakımından zengin bitkiler, sebzeler ve meyveler arasında koyu yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar ve keten tohumu , Ceviz, badem ve fındık gibi kabuklu yemişler de sayılabilir. Omega 3 alzheimere bitkisel kesin çözüm sunar.

Demir bakımından zengin besinler

Demir beyne taşınan oksijenin iletiminde rol alan hayati bir mineraldir. Oksijenin bol taşınması beynin faaliyetlerini daha düzgün yapabilmesini ve beyinde oluşan yıpranmaları daha kolay tamir edebilmesini sağlar. Bu bakımdan beyne oksijen taşınmasını zorlaştıran sigara alkol gibi alışkanlıklardan uzak durmalıyız. Ayrıca demir açısından zengin gıdalar Kırmızı et, kuru baklagiller, koyu yeşil sebzeler, domates ve pekmez tüketimine özen göstermelisiniz.

Domates

Domates hafızaya iyi gelen ve bunamayı önleyen bir sebzedir. Bunun nedenini ise domateste bolca bulunan ve oldukça güçlü bir antioksidan olan likopen maddesinde aramak gerekmektedir. Likopen iyi bir hafıza güçlendirici besin maddesi olarak alzheimer, demans, bunama, gibi hafıza zayıflığı ile karakterize rahatsızlıkların ortaya çıkmasına engel olur, şayet ortaya çıkmışsa da bunların ilerlemesine mani olur.

Fındık

E vitamini bakımından son derece zengin olan bu yiyecek, içerdiği E vitamini muhteviyatı ile hafıza zayıflığına iyi geldiği bilinmektedir. Beyin damarlarındaki yıpranmaların onarılması için gereken e vitamini sadece fındıkta değil aynı zamanda bitkisel yağlar, yerfıstığı, ayçekirdeği ve buğday gibi besinlerde de bulunur.

Brokoli

E vitamini gibi C vitamini de hafızayı ve beyinin işlevlerini destekleyici bir vitamin türüdür. C vitamini bakımından zengin yiyecekler arasında olan brokoli, aynı zamanda e vitaminince de zengin olduğu için hafıza zayıflığına iyi gelir. Brokoli gibi turunçgiller, kivi, patates, karnabahar, kavun, çilek, incir, kırmızı ve yeşil biber de bol C vitamini içermekte olup bunamaya doğal tedavi olanağı sağlar.






Bunama neden olur

Demans olarak ta bilinen bunama zihinsel yeteneklerin ve işlevlerin yitirilmesi manasına gelir ve yaşlanmanın doğal bir sonucu olduğu sanılır. Oysa yaşlıların % 80 inde bunama görülmez. Son dönemdeki bilimsel araştırmalar ve teknolojik bir takım cihazlarla yapılan incelemeler neticesinde  ise demansın  tek başına yaşlanma neticesinde ortaya çıkmadığı ispatlanmıştır.

Alzheimer ile bunama demans aynı şey mi?
Alzheimer demans yani bunamanın çeşitlerinden sadece bir tanesi olmakla birlikte bunama türleri arasında en yaygın görüleni olarak bilinir. Alzheimer nedenleri arasında beyin damarlarındaki tıkanıklıklar ve daralmalar neticesinde beynin yeteri kadar beslenememesi ön sırada yer almaktadır. Ayrıca alzheimer ile kötü beslenme (malnutrisyon) neticesinde oluşan vitamin ve mineral eksiklikleri arasında da sıkı bir ilişki bulunmaktadır.

Günümüzde tedavinin ve yaşam şartlarının gelişmesi ile insanlar uzun yaşamaya başlamıştır. Bundan dolayı bunama da sık görülen bir hastalık haline gelmiştir. Demansın bir türü olan Alzheimer, tüm demansların yüzde 50′sinden fazlasını oluşturur. Demek ki bunama bulguları ile başvuran hastanın Alzheimer olma olasılığı da yüzde 50′den fazladır.

Alzheimer önlenebilir mi?
Alzheimer hastalığının ortaya çıkış süreci bir takım egzersizler, beslenme ve ilaç tedavisi kombinasyonları ile önemli ölçüde yavaşlatılabilmekte ve hastanın yaşam kalitesi iyileştirilebilmektedir.

Bunamanın oluşmasında genetiğin etkisi var mı?
Hastalıkların oluşmasında, sağlam bir insanda yaşam kalitesinin ve kişilik özelliklerinin belirlenmesinde genetik yapının ve çevrenin etkisi tıbben ispatlanmıştır. Demanstan şüphelenilen hastada anne, baba ve yakın akrabalar sorgulanmalıdır. Tam tersi, yakınlarında demans olanlar daha dikkatli olmalıdır.

Ailesinde bunama olanlar bu hastalıktan korunmak için neler yapmalı?
Özellikle anne-babasında bunama olan kişi ileriki yaşlarda bu hastalığa adaydır. Bu yüzden hazırlıklı olmak gerekir. Korunmak için iyi beslenme, düzenli spor, çalışarak beyini zinde tutmak, stresten uzak yaşam stili benimsenmelidir. Unutkanlık bunamanın ilk belirtisidir. Orta ve ileri yaşta unutkanlık görülürse mutlaka bir hekime başvurmak ve beyin fonksiyonlarını kontrol ettirmek gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder